Höstens sånger 2018

Det funkar
Ni vet den där frågan de flesta av oss ibland slänger ur oss som hälsning: ”Allt bra?”
”Allt” är ju faktiskt aldrig bra, men ofta är det mycket som funkar. Den här sången befinner sig där. En finurlig låt med djup av Lasse Mellergårdh, influerad av den svenska trubadurtraditionen.

Ett hjärta som blöder
Den här sången av Liselott Björk är hämtad från sångmässan ”Guds rike är ett bord”.
Den är tänkt att sjungas av solist och kör, men fungerar även utmärkt som bara solosång eller församlingssång.

Ge mig mod
Här har låtskrivaren Malena Furehill verkligen fångat det viktiga med att försöka vara Guds händer. Att våga göra något.
Säga ifrån. Vara lyhörd och se den som hamnar utanför.

Höstpsalm
Anna-Stina Thorsell är en produktiv textförfattare. Här har hon gett Brukssånger en höstsång, något som faktiskt har saknats lite. Texten bottnar tydligt stilmässigt i psalmtraditionen, men i frasen ”Livets krafter kodas in” hör vi att det är en sång av senare datum.

Jag tror
En upptempolåt för solist och kör med text och musik av Lina Adolphson.
Texten blir till en trosbekännelse där även skapelsen och ett diakonalt förhållningssätt får plats. Inspelningen är till god hjälp för den som vill hitta in i låten musikaliskt.

Livet har så mycket som är bra
Letar du efter sånger för barnkör har du hittat rätt här. Ingela Öhman, som skrivit mycket för barnkör, har en bra känsla för vad som fungerar musikaliskt. Texten handlar om tacksamhet.

Må modet öppna din själ
En innerlig, sjungen välsignelse av Emma Carlsson och Staffan Skarrie som båda finns representerade på Brukssånger sedan tidigare. Sången kan med fördel sjungas unisont av församling.

Ständigt i förändring
Det skrivs alldeles för lite nya psalmer som tar avstamp i vår samtid. Ingalill Sjönneby gjorde det till vårens utgivning, då en tydligt metoo-inspirerad sång hittade in i Brukssångers sångkatalog. Nu gör hon det igen. 
Visst hör du ekot från den verklighet vi lever i?

Vägen till himmelen
Linda Claremar har skrivit texten och Frida Augustsson har gjort musiken till denna vackra psalmvisa. En sång om trons kraft och Jesus som vägen, som en bro till Gud. Lämplig för unison församlingssång.

Är du nära, tätt intill
En sång för solist eller församling, av Alf Rikner, med en melodi som verkligen fångar och förstärker texten. Och vice versa. Kanske kan man förstärka ytterligare genom att faktiskt gå och sjunga den samtidigt. Gång på gång. Likt en Taizésång.

 

Inspelning hösten 2018

Sång: Johanna Börjeson, Anna Eriksson, Lena Wohlfeil och Stefan Jämtbäck
Piano: Rasmus H Thomsen
Bas: Pal Johnson
Slagverk & flöjt: Jonas Sjöblom
Dobro: Hasse Johnson (Ständigt i förändring)
Inspelat av Björn Börjeson, Dwarf Studio  Produktionsledning: Stefan Jämtbäck

Musiker på Det funkar:
Sång, gitarr, bas: Lasse Mellergårdh
Trummor och inspelning: Calle Mellergårdh
Slagverk och kör: Aron Mellergårdh