Vårens sånger 2018

Välkommen hem
En sång om den förlorade sonen, eller alla oss som ibland känner oss förlorade, skriven av Anna Eriksson. En personlig sång ur föräldraperspektiv till vilsna vuxna barn, ett varsamt försök att berätta om att famnen alltid är öppen och fylld av kärlek, som Guds famn för alla människor. Solosång, kör eller församling.

Som humlan
En psalm med text av Emma Carlsson och tonsatt av Stefan Jämtbäck med närmast irländskt sväng, där den naturlyriska texten blir en bön, en längtan att våga leva som humlan, som blomman, som bäcken och som barnet. Gitarrer passar lite extra bra som komp. Solosång eller församlingssång. För att hinna andas, sjung precis som det står.

Dom säger att du vet
Ett Kyrie som skrevs av Inga-Lill Sjönneby när #metoo drog fram över landet med full kraft. Om en Gud som vet hur det känns när gränser överträds. Melodi, ackord och körstämma som förstärker texten och ger sången en meditativ känsla.

Nu bryter ljuset fram
Ett oerhört vackert samspel mellan melodi och harmonik. Därtill en poetisk text om tro, nåd och hopp. Tillsammans skapar det en innerlig psalm som kan användas både som solosång och församlingssång.  Texten är skriven av Joseph Halldorf och tonsatt av Ingunn Ligaarden.

Hinder
När Anders Caringer fick diagnosen Parkinson fördes den här sången. Med humor och ordvrängeri tar han med oss bland hinder
och diagnoser som vi HAR, men inte ÄR. Lämpar sig bäst som solosång.

Vardagsdans
En sång av Louise Hedberg om strävan efter ett liv i balans snarare än en virvlande dans med den Gud som fångar, följer, räddar och leder. En folkmusikmelodi som mår alldeles särskilt bra av gitarr, fiol, flöjt och fotstamp.

Förklaringen
Ja, vad hände på förklaringsberget egentligen? En sångtext med en spännande tvist på slutet och en medryckande melodi som allsångsmässigt gör sig bäst till ett stadigt bossaliknande komp. På inspelningen en friare variant, framförd av kompositören själv, Lasse Mellergårdh.

Trassel
En bön, ett kyrie, skriven av Johanna Svensson Engqvist. Om när trassel, skam och skuld hindrar en att leva som den fria människa vi är födda att vara. Om nåden som låter oss börja om. Slutdelen med ”Hör min bön” inbjuder till att improvisera stämmor. Funkar väldigt bra som församlingssång.

Ska vi lära oss ha tråkigt
Kanske lätt att tänka på Alfons Åbergs farmor när man läser den här texten: ”Det är bra att ha tråkigt”. Men sången innehåller mer än så. Några rytmiska figurer som kan kräva lite övning innan man sjunger den som församlingssång. Passar annars både för barnkör och som solosång. Karin Håkansson står för texten och Anna Eriksson har gjort musiken.

Vi sjunger upp
Sången är precis vad den heter. En uppsjungningsövning. Sångförfattaren, Inja-Bodil Sylvan, har skrivit många sånger för barnkör. Passar både för vuxenkör och barnkör.

 

Inspelning våren 2018

Sång: Johanna Börjeson, Oskar Nilsson, Lea Börjeson, Noomi Börjeson och Stefan Jämtbäck
Fiol: Lisa Rydberg  Piano: Rasmus H Thomsen  Gitarrer & mandolin: Hasse Johnzon
Bas: Krydda Sundström  Slagverk & tinwhistle: Jonas Sjöblom
Inspelat av Björn Börjeson, Dwarf Studio  Produktionsledning: Stefan Jämtbäck