Nya Brukssånger hösten 2017

I rymden ljuder
En sång av psalmförfattaren Per Harling, med en poetisk text som snirklar sig fram genom kosmos i en berättelse om hur allt hör ihop, om det största i det minsta och om en skapande Gud som är allt i alla. Noterna är skrivna för kör, men sången passar alldeles utmärkt även som solosång eller församlingssång.

Du är alltid nära, Gud
En sång av Anna Eriksson som kan användas som alternativ till den gamla barnbönen ”Gud som haver”. Sjung den, eller läs den. I noterna hittar du två extra verser som passar utmärkt att lägga till när sången används i gudstjänst med nattvard.

När du ser solen
En text som finner Gud i glädjen, i sorgen, i ögonhöjd. Anders Skogh, som gett Linn Wågbergs text en så vacker melodi, gick bort för en tid sedan. Hans musik lever vidare och på inspelningen är det Anders som spelar gitarr. Linn sjunger. I noterna här på Brukssånger är ordet ”han” utbytt mot ”Gud”.

Himmelen bor i oss
Carl Dahlbäck, som skrivit sången och spelar och sjunger på inspelningen, berättar så här: Jag har alltid känt mig hemma i tanken på dopet som gestaltning av vårt barnaskap hos Gud. Vi äger en tillhörighet genom liv och död som inte kan tas ifrån oss. I tron och tvivlet, i smärtan och glädjen kan det vara en resurs i livet att veta att himmelen bor i oss.

Vi tänder ljus
Lena Wohlfeil har tonsatt den här böneslingan, som kommer från Kyrkornas Världsråd.
En sång att bruka i adventstid. Mycket användbar både för kör och församling. Med ett tonartsbyte som skapar spänning mellan första och andra delen av sången.

Okänd framtid
Det här är Maria Särnbratts andra sång på Brukssånger. Den förra heter ”Som en örn” och har redan blivit en av de mest spridda Brukssångerna. Här anar man irländsk folkmusik men även en gnutta Taizé. Taktartsbyten kan vara svåra, men här finns ett återkommande taktartsbyte som förstärker den meditativa känslan och tillför lugn.

Kommer du i natten
En julsång som kan sjungas året runt. Refrängens fråga är lika mycket ett konstaterande. Visst kommer Gud till oss, som ett barn, med ljuset i vårt mörker och värmen i vår ensamhet.
Inspelning med Frida Augustsson, Steve Dobrogosz, Backa Hans Eriksson och stråkar finns här på Spotify

Det handlar om mod
En livsbejakande och utmanande sång av Börge Ring, som fångar kärnan i detta med att vara människa. Om modet att leva det liv som far hit och dit, upp och ner, utan att fråga om vi vill va med. Här en länk till sången på Spotify

Du mitt andra hjärta
Anna Stadling har skrivit den här sången. Texten i samarbete med Staffan Hellstrand. En sång om sorg och omsorg med en innerlig melodi som i sig förmedlar så mycket av harmoniken att den fungerar utmärkt helt a capella. Här hittar du sången på Spotify

 

 

 

Mötet med Jesus
I Markusmässan, som Equmeniakyrkan gav ut i våras, var alla sånger utom en hämtade från Brukssånger. Det var den Anna Erikssons nattvardssång ”Mötet med Jesus”. Nu är även den en Brukssång. Noter finns för både församling/solist och i körsättning.